Alkohol pity z umiarem może wpłynąć pozytywnie na jakość naszego zdrowia. Szczególnie taki alkohol, który przyrządzony jest ze zdrowych, niepozbawionych witamin składników, czyli owoców. Owoce są tymi komponentami diety, o których nie powinno się zapominać w codziennej diecie. Można je spożywać w różnych formach, surowe, gotowane lub w przetworach. Żeby nie straciły swoich właściwości, należy przestrzegać określonych zasad, gdy się je przyrządza.
Dlaczego warto pić nalewki tradycyjne?
Nalewki są tym rodzajem alkoholu, który jeśli tylko nie spożywamy go w dużych ilościach, może być bardzo pomocny szczególnie w procesie trawienia, poprawy krążenia, obniżenia cholesterolu czy w dostarczeniu organizmowi witaminy C. Nalewki tradycyjne robi się najczęściej z takich owoców, które obdarzone są cennymi właściwościami zdrowotnymi, zalicza się do nich wiśnie, maliny czy aronię. Prozdrowotne znaczenie nalewek znane jest od bardzo dawna, a receptura na nie przekazywana z pokolenia na pokolenie.